Het Gebed

Regels van moskeeën

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “De grond werd voor mij als een moskee gemaakt en als een reinigingsmiddel. Dus als je je bewust bent van het gebed, bid dan”. Overgeleverd door al-Nasaa’i.

De Gezant Gods (vrede zij met hem) spoorde aan tot het bouwen van moskeeën, hij zei: “wie een moskee voor God bouwt verlangt naar de aanwezigheid van God, voor hem laat God een huis bouwen in het Paradijs”. Allen waren het erover eens.

 • Het is naar voorbeeld van de Profeet (vrede zij met hem), dat de moslim zodra hij zijn huis uitgaat richting de moskee om de volgende smeekbede in acht te nemen: “O God, breng licht in mijn hart, in mijn gezichtsvermogen en in mijn gehoor. En licht, rechts van mij licht, achter mij licht en in mijn aderen licht, in mijn vlees en bloed licht, in mijn haren licht en in mijn huid”. Overgeleverd door de twee sheikhs.
 • Men gaat de moskee met de rechtervoet binnen en zegt: “Ik zoek mijn toevlucht bij de Almachtige Heer en bij Zijn edele gezicht, bij Zijn oneindige heerschappij, tegen de vervloekte duivel, In de naam van God. Zegeningen zij met Muhammad (vrede zij met hem), O God vergeef mij mijn zonden en open voor mij de deuren van Uw barmhartigheid”. En als men naar buiten gaat moet men met de linkervoet eerst gaan en zeggen: “In de naam van God. O God, zegeningen zij met Muhammad (vrede zij met hem), O God, vergeef mij mijn zondes en open de deuren voor mij alstublieft. O God, bescherm mij tegen de vervloekte duivel”.
 • Het is goed voor de moslim vaak naar de moskee te gaan, want de Gezant Gods (vrede zij met hem) heeft gezegd: “voor degene die naar de moskee vertrekt en gaat maakt God een onderkomen in het paradijs, elke keer dat hij gaat en vertrekt”. Dat wil zeggen elke keer gaan en terugkeren. Overgeleverd door de twee sheikhs.
 • Het is naar voorbeeld van de Profeet (vrede zij met hem) om als men de moskee binnengaat twee gebedsdelen te bidden (het begroeten van de moskee). De Gezant Gods (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Als een van jullie naar de moskee komt, bid dan twee knielingen voordat je gaat zitten”. Overgeleverd door de groep.
 • De moslim houdt de moskee schoon. Hij (vrede zij met hem) verbood het plassen, het gooien van vuil, het spugen en het slijm erin. En hij verbood degene die uien of knoflook at de moskee binnen te gaan.
 • Het verheffen van de stem is afkeurenswaardig, zelfs bij de Koran, zodat de biddende niet gestoord wordt. Het slapen, het eten en het drinken is toegestaan, net als het praten.

3 Comments

 1. Bismi-llaahi-Rrahmaani-Rrahiem

  Alle lof zij Allaah, de Heer der Werelden, gebeden en vrede zij met Zijn edele dienaar en Boodschapper Muhammed en met zijn metgezellen en degenen die hem volgen tot de Dag des Oordeels.

  Assalaamu 3alaikum wa-rahmatu-llaahi wa-barakaatuh,

  Geliefde broeder/zuster,

  Vol vreugde delen we je mede dat Stichting alFitrah op vrijdag 4, zaterdag 5 & zondag 6 oktober haar tweede Maandelijkse Islamitische Conferentie organiseert. Deze zal in-shaa’-Allaah plaatsvinden in het Islamitisch Centrum alFitrah te Utrecht. Wat deze conferentie zó onmisbaar maakt is de combinatie tussen de genieting van onze Arabisch sprekende geleerden met hun kennis & de kans voor iedereen om het optimaal te begrijpen middels vertalingen. Daarnaast zullen er ook Nederlands-talige lezingen zijn! Een maandelijkse conferentie die in het teken zal staan van het behalen van de Tevredenheid van Allaah subhaanahu wa ta3alaa, het vullen van onze harten middels het opdoen van profijtvolle kennis en het versterken van onmisbare broeder- en zusterschap. Kortom, 3 prachtige dagen die je niet onbezocht voorbij mag laten gaan!

  Het onderwerp gedurende de drie dagen zal zijn: ‘De moslim en gematigdheid’. Deze zal behandeld worden door onze eigen nobele en gerespecteerde Sheikh Ahmad Salaam & de gerespecteerde en nobele Sheikh Abdelkader Chouaa. Er zullen iedere dag een reeks unieke lessen gegeven worden, in een omgeving waar de Barmhartigheid van Allaah subhaanahu wa ta3alaa heerst en je optimaal kunt genieten van het licht en de pracht van kennis & het Arabisch.

  Je bent dus van harte uitgenodigd tijdens deze 3-daagse & tevens maandelijkse conferentie! Stuur dit bericht door aan al jouw kennissen, vrienden/vriendinnen én familieleden. Opdat jullie samen kunnen profiteren, en vergeet niet dat: “degene die een ander het goede aanwijst, hij is al degene die het in praktijk heeft gebracht.”

  Moge Allaah subhaanahu wa ta3alaa ons standvastigheid schenken en ons samenbrengen op deze gezegende dagen.

  Wa assalaamu 3alaikum wa-rahmatu-llaahi wa-barakaatuh,

  Wa-l-hamdu-lillaahi Rabbi-l-3aalamien.

  Stichting alFitrah

  ________________________________________________________________________________________
  Bekijk ook http://www.ivoe.nl / http://www.islaamkennis.nl / http://www.fitrah.nl

 2. Quote;
  De moslim houdt de moskee schoon. Hij (vrede zij met hem) verbood het plassen, het gooien van vuil, het spugen en het slijm erin. En hij verbood degene die uien of knoflook at de moskee binnen te gaan.

  Ik wist dus echt niet dat ik geen ui of knoflook mocht eten voordat ik de Moskee inging.
  Hoeveel uur van tevoren mag ik geen ui of knoflook eten?
  En wanneer mag dat wel?

  Alvast bedankt voor uw antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close