Reinheid

Menstruatie, postnatale bloeding en de staat van onreinheid na geslachtsgemeenschap

Menstruatie: het bloed dat normaal gesproken uit een vrouw komt. Het minimum is één dag en nacht volgens de Shafi’ieten en drie dagen volgens de Hanafieten en het maximum is zeven dagen. Volgens de Hanafieten is het maximum 10 dagen en 15 dagen volgens de Shafi’ieten.

Als het bloeden hierna voortduurt dan wordt dit ‘istihadah’ genoemd.

Postnatale bloeding: dat is het bloed dat uit een vrouw komt na een bevalling. Er is geen minimum, maar veertig dagen is het maximum. Volgens de traditie van ‘Umm Salma: “de vrouwen met een postnatale bloeding wachtten 40 dagen ten tijde van de Profeet (vrede zij met hem)”. Overgeleverd door de vijf (geleerden), behalve al-Nasaa’i.

Volgens de Shafi’ieten is het maximum 60 dagen, men beschouwt 40 dagen als het meest gebruikelijke.

De mens wordt onrein door geslachtsgemeenschap en door zaadlozing tijdens de slaap, of tijdens het wakker zijn.

De rechtsregels voor vrouwen die menstrueren of een postnatale bloeding hebben. Zij mogen niet vasten en zijn verplicht de gemiste dagen tijdens de Ramadan in te halen. Ze mogen niet bidden, dit hoeft niet ingehaald te worden. Het is verboden voor haar -en haar echtgenoot- om geslachtsgemeenschap te hebben. En het is haar niet toegestaan -en bij mannen die in staat van onreinheid verkeren is dit hetzelfde- de rondgang om de Ka’ba te maken en de Koran aan te raken. En zo ook het dragen van de Koran en het lezen uit de Koran. De smeekbede en het zeggen ‘in de naam van God’ is wel toegestaan. Het verblijven in de moskee is niet toegestaan, net als het bidden zonder vasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close