Het Gebed

Het samenvoegen van (twee) gebeden

Het is degene die bidt toegestaan om het middaggebed (Dhohr) en het namiddaggebed (‘Asr) samen te voegen, evenals het vooravondgebed (Maghrib) en het avondgebed (‘Isha), en dat in de volgende situaties:

  • Het samenvoegen van gebeden in ‘Arafa en Muzdalifa tijdens de bedevaart. Hierover kwamen de schriftgeleerden overeen door het doen van de Gezant Gods (vrede zij met hem). De Hanafieten beperkten het samenvoegen van gebeden tot alleen deze situatie volgens hen niet in andere gevallen.
  • Het samenvoegen van gebeden op reis, daarover was de meerderheid het eens behalve de Hanafieten en dat was:
  • Volgens de traditie van Anas, die zei: “Als de Gezant Gods (vrede zij met hem) op reis ging vóórdat de zon zwakker werd, dan werd het middaggebed uitgesteld tot het tijdstip van het namiddaggebed. Dan stopte hij en voegde ze samen. En als de zon zwakker werd vóórdat hij vertrok dan bad hij het middaggebed en vertrok daarna”. (Allen waren het erover eens).
  • Volgens de traditie van Mu’aadh, die zei: “Wij zijn vertrokken op een veldtocht richting Tabouk samen met de Profeet (vrede zij met hem) en hij bad het middaggebed en het namiddaggebed samen, en het vooravond- en avondgebed ook samen”. Overgeleverd door Muslim.
  • Het samenvoegen van gebeden van een groep in de moskee bij hevige regenval. Dat heeft de Gezant Gods (vrede zij met hem) gedaan en dat is overgeleverd door al-Bukhaari en anderen. De Hanbalieten hebben ook het samenvoegen van gebeden door een individu thuis toegestaan.
  • Het samenvoegen van gebeden vanwege ziekte of een ander geldige reden, volgens de traditie van Ibn ‘Abbaas: “de Gezant Gods (vrede zij met hem) voegde het voor- en namiddaggebed samen en het vooravond- en avondgebed in Medina, zonder angst of regenval. Er werd gezegd tegen Ibn ‘Abbaas: “Wat wilde hij daarmee?” Hij zei toen: “Hij wilde zijn gemeenschap niets verbieden”. Overgeleverd door Muslim.
  • De Hanbalieten stonden het samenvoegen van gebeden toe aan degene die daarvoor reden hadden zoals een menstruerende vrouw en degene die incontinent is, degene die angst heeft om zijn geld of bezittingen te verliezen, en voor degenen die angst hebben voor schade aan zichzelf, het geld of voor wie vreest voor schade aan het levensonderhoud en andere excuses als hij het samenvoegen laat. Daarop voortbouwend is het samenvoegen toegestaan wegens de noodzaak voor een baan in loondienst of de studie, vooral in het buitenland. Zo ook is het samenvoegen toegestaan in een land waar het tijdstip van het avondgebed laat is en het wachten voor de moslims moeilijk is.
  • Het samenvoegen van de eerdere gebeden, bijvoorbeeld het namiddaggebed met het middaggebed op het tijdstip van het middaggebed. En het avondgebed en vooravondgebed op het tijdstip van het vooravondgebed. En het samenvoegen van de latere gebeden is bijvoorbeeld het middaggebed en het namiddaggebed op het tijdstip van het namiddaggebed, en het vooravond en avondgebed op het tijdstip van het avondgebed. Het ochtendgebed valt niet onder de toestemming samen te voegen of te verkorten en het namiddaggebed mag niet samengevoegd worden met het vooravondgebed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close