Het Gebed

Het gebed van de zieke

  • Volgens ‘Imran bin Husain (moge God tevreden over hem zijn): zei hij: “Ik had last van aambeien en ik vroeg de Profeet (vrede zij met hem) naar het gebed” en hij zei: “bid rechtop staand, als je niet kan zitten. En als dat niet kan, op je zij, en anders gebaar je”. Het is uitgegeven door al-Bukhaari maar dan zonder de woorden: “en anders gebaar je”. En al-Nasaa’i heeft er aan toegevoegd: “Als je dat niet kunt, dan dan liggend, God belast geen ziel, alleen met dat wat hij aankan”.
  • Het is afkeurenswaardig voor degene die gebaart dat hij iets opheft in plaats van te knielen. Het is verplicht om je minder op te heffen voor de knieling dan voor de buiging, volgens de traditie van Djaabir: “de Profeet (vrede zij met hem) bezocht een zieke en zag hem bidden op een kussen, hij haalde het weg en zei: “bid op de grond als je kunt, als je dat niet kan, gebaar dan, en maak dan je knieling lager dan je buiging”. Overgeleverd door al-Baihaqi met een sterke keten van overleveraars
  • Als je helemaal niets kan doen om het gebed te verrichten, maar het is mogelijk om met de ogen de richting aan te wijzen of via het hart je gebeden te doen, dan ben je daartoe verplicht en dan vervalt de gebedsplicht ook niet, zo lang het verstand gezond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close