Voor Kinderen

De israa’ en mi’raadj (de nachtelijke reis en hemelvaart)

Op een nacht gebeurde er iets heel bijzonders met de profeet. Hij lag lekker in de Ka’aba te slapen toen hij plotseling door de engel Djibriel werd gewekt. Hij nam hem mee naar buiten, waar een wit rijdier met vleugels klaarstond. Bij elke stap die het dier deed, zette hij zijn benen, zo ver als hij kon zien, vooruit.

Met Djibriel naast zich reed de profeet op Boeraq, zo heette het rijdier, naar de verre moskee in Qoeds, ook wel bekend als Jeruzalem. Hij werd verwelkomd door een aantal profeten zoals Ibrahiem, Moesa, Isa en anderen. Zij deden allemaal hun gebed achter de profeet Mohammed.

Daarna kreeg de profeet twee kommen aangeboden, één was gevuld met wijn en de ander met melk. De profeet koos de kom met melk en dronk ervan. Djibriel zei: “Jij en jouw volk zijn rechtgeleid, want de wijn is jullie verboden.”

Na deze ontmoeting steeg de profeet met de engel Djibriel op naar de zeven hemelen, waarna hij opnieuw een ontmoeting had met de profeten en met hen sprak. Bij de lotusboom mocht hij niet verder. Op dat punt gaf Allah het gebod vijftig keer per dag te bidden. Maar Moesa zei tegen Mohammed: “Dat is te veel. Vraag aan Allah om dit te verminderen, want Hij is Barmhartig.” Dat deed de profeet en Allah verminderde het aantal tot veertig. Maar Moesa gaf hem de raad om terug te gaan en zo smeekte de heilige profeet steeds weer om het aantal gebeden te verminderen, tot er tenslotte nog maar vijf per dag overbleven. Nu schaamde de profeet zich een beetje. Hij durfde niets meer aan Allah te vragen.

De profeet zou later aan de moslims vertellen: “Iedereen die de vijf gebeden met geloof en oprechtheid in zijn hart verricht, zal door Allah worden beloond alsof hij vijftig gebeden heeft verricht!” De heilige profeet zag tijdens de reis ook het paradijs en de hel. Daardoor leerde hij wat de beloning voor iemands goede daden is en de straf voor zijn slechte daden.

De nachtelijke reis en de hemelvaart waren nu afgelopen. Djibriel bracht de profeet Mohammed terug naar zijn slaapplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close