Voor Kinderen

De afscheidsbedevaart

In het tiende jaar na de hidjra, de emigratie, maakte de profeet bekend, dat hij naar Mekka wilde gaan om de hadj, de bedevaart, te verrichten. Met meer dan honderdduizend moslims vertrok hij vanuit Madina naar de Ka’aba, waar de moslims nu in vrede Allah konden aanbidden.

De profeet en de metgezellen verrichtten de rituelen van de bedevaart vol overgave. Op de vlakte van Arafat gaf de profeet een preek die de moslims diep in het hart raakte. Hij zei onder andere: “O mensheid! Luister goed naar mijn woorden, want ik weet niet of ik hier nog eens tot jullie zal spreken. Mijn metgezellen! Morgen zullen jullie je Heer ontmoeten en verantwoording af moeten leggen over wat jullie nu doen en zijn.”

“O gelovigen, ik laat jullie iets na. Als jullie dat goed vasthouden, zullen jullie niet dwalen. En dat is de Qor’aan. O gelovigen, jullie zijn broeders, de een kan alleen beter zijn dan de andere doordat hij een sterker geloof heeft.”

Na een lange, prachtige preek vroeg de heilige profeet: “O mensen, als jullie morgen over mij gevraagd worden, wat zal jullie antwoord dan zijn?” Als uit één mond antwoordden de moslims: “Wij zullen getuigen, dat je verkondigd hebt en dat jet het duidelijk gemaakt hebt en uitgelegd hebt.” Toen zei de profeet driemaal: “O mijn Allah, wees getuige!”

Nu had Allah Zijn godsdienst vervolmaakt. De profeet voelde, dat hij de hadj voor de laatste keer had verricht. Daarom noemen we deze bedevaart van hem de afscheidsbedevaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close