Wetgeving

Dat wat Halal is, is toereikend terwijl dat wat Haram is, overbodig is.

Een van de mooie dingen van de Islam is, dat zij alleen maar dat verbiedt wat onnodig of vervangbaar is, terwijl het alternatieven aandraagt, die beter zijn en een groter gemak en comfort aan de mensen bieden. Dit punt wordt door lbn Al Qayyim uitgelegd:

“Allah heeft ons verboden om voortekenen te zoeken in het trekken van loten, maar Hij heet ons het alternatief van istighara21 bezorgd, wat een smeekbede is, waarin om Allah’s leiding verzocht wordt. Hij heet woekerrente verboden, maar winstgevende handel aangemoedigd. Hij heet gokken verboden, maar wedden in de vorm van een wedstrijd (zoals paarden- en kamelenraces en wedstrijden in scherp schieten) toegestaan, omdat dat zinvol is voor het religieuze streven van de moslim. Hij heet het dragen van zijde (voor mannen) verboden, maar heet hen de keuze gegeven uit andere materialen zoals wol, linnen en katoen. Hij heet ovenspel, verkrachting en homoseksualiteit verboden, maar heet het wettige huwelijk aangemoedigd. Hij heeft het drinken van bedwelmende dranken verboden, opdat men van andere heerlijke dranken, die gezond voor lichaam en geest zijn, kan genieten. En Hij heet onzuiver voedsel verboden, maar voor ander gezond eten gezorgd.”22

Als we alle Islamitische verboden overzien, blijkt dat Allah de keuze voor zijn dienaren in sommige dingen beperkt heeft. Hij voorziet hen daarnaast echter van een veel grotere hoeveelheid weldadige alternatieven van eenzelfde soort. Want Allah heeft beslist niet de wens om mensen het leven moeilijk, bekrompen en beperkt te maken. Integendeel, wat Hij voor hen wenst is gemak, goedheid, leiding en genade in overeenstemming met Zijn uitspraak:

“Allah wenst u te onderrichten en te leiden naar de paden van degenen die vóór u waren en u Zijn barmhartigheid te betonen. Allah is Alwetend, Alwijs. En Allah wenst Zich in barmhartigheid tot u te wenden, maar zij, die hun lagere begeerte volgen, wensen dat gij ver zult afdwalen. Allah wil uw last verlichten, want de mens is zwak geschapen.” (Q.4:26-28)

Yusuf al Qaradawi

SHAYKH YUSUF AL QARADAWI,1926, IS EEN TOONAANGEVEND ISLAMITISCHE THEOLOOG. HIJ STUDEERDE AF AAN HET USUL UD-DEEN (THEOLOGIE) FACULTEIT VAN HET AL AZHAR UNIVERSITEIT IN 1953. HIJ BEHAALDE ZIJN LERAARCERTIFICAAT IN 1954 EN WERD IN 1974 PH.D. (DOCTOR IN WETENSCHAPPEN). HIJ WERD ONDER ANDERE BEKEND DOOR ZIJN WEKELIJKSE PROGRAMMA, WETGEVING EN HET LEVEN (SHARIA WAL HAYAT), DAT UITGEZONDEN WORDT OP ALJAZEERA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close