Wetgeving

Alles wat naar het Harame leidt, is zelf ook Haram.

Een ander Islamitisch principe is, dat als iets verboden is, alles wat ertoe leidt ook verboden is. Hiermee heeft de Islam de bedoeling om alle wegen, die naar het Haram leiden te blokkeren. Bijvoorbeeld, de Islam heeft seks buiten het huwelijk verboden, het heeft ook alles verboden, wat dit aanlokkelijk maakt of wat ertoe leidt, zoals verleidelijke kleding, privéafspraakjes en vrijblijvende omgang tussen mannen en vrouwen, het afschilderen van naaktfiguren, pornografische lectuur, obscene liederen enz. enz.

In overeenstemming hiermee hebben Islamitische juristen het criterium vastgesteld, dat alles wat het Harame bevordert of ertoe leidt, zelf Haram is. Een zelfde principe is dat de verbodsovertreding niet beperkt is tot degene, die hem begaat, maar zich uitstrekt tot degenen, die hem hierbij geholpen hebben, mentaal of materieel; een ieder wordt verantwoordelijk voor zijn eigen deel gehouden.

Bijvoorbeeld in het geval van bedwelmende dranken heeft de Profeet (vzmh) niet alleen degene, die drinkt vervloekt, maar ook degene die het geproduceerd heeft, degene die het hem gegeven heeft, degene aan wie de prijs betaald is, etc. etc.

Dit punt wordt later opnieuw besproken. Ook in het geval van woekerrente heeft de Profeet degene vervloekt, die het betaalt, aan wie het betaald wordt, degene die het contract schrijft, en degene die hiervoor als getuige optreedt. Hieruit kunnen we de regel afleiden, dat alles wat helpt om wat Harams te doen, zelf Haram is en iedereen die een ander hierbij assisteert, meedeelt in de zonde ervan.

Yusuf al Qaradawi

SHAYKH YUSUF AL QARADAWI,1926, IS EEN TOONAANGEVEND ISLAMITISCHE THEOLOOG. HIJ STUDEERDE AF AAN HET USUL UD-DEEN (THEOLOGIE) FACULTEIT VAN HET AL AZHAR UNIVERSITEIT IN 1953. HIJ BEHAALDE ZIJN LERAARCERTIFICAAT IN 1954 EN WERD IN 1974 PH.D. (DOCTOR IN WETENSCHAPPEN). HIJ WERD ONDER ANDERE BEKEND DOOR ZIJN WEKELIJKSE PROGRAMMA, WETGEVING EN HET LEVEN (SHARIA WAL HAYAT), DAT UITGEZONDEN WORDT OP ALJAZEERA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Close